Iskolánk 2016 szeptember 21-én elindult az ÖKOISKOLÁK útján!


Ünnepélyesen átadták a 2016-os Ökoiskola címeket

2016. december 12-én, a Móricz Zsigmond Gimnázium dísztermében az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szervezésében ünnepélyesen átadták az Első-, a Megújító- és az Örökös Ökoiskola címeket. Köztük a mi első ÖKOISKOLA diplománkat!!!

A 2016-os Ökoiskola Címpályázaton, a tavaszi és őszi fordulóban összesen 202 iskola nyújtotta be sikeres ökoiskola pályázatát. 119 iskola első-pályázó, a többiek a cím megújítására vagy az Örökös Ökoiskola Cím elnyerésére pályáztak. Mindez azt mutatja, hogy a magyar iskolák kiemelkedően fontosnak tartják az egész iskolás környezeti nevelés ügyét. Ezzel hozzájárulunk az ENSZ tavaly elindított Globális Cselekvési Programjához, valamint a Fenntarthatósági Fejlődési Célok (2015-2030) eléréséhez. Elég hivatalosan hangzik,ugye? 🙂

2017 januárjától közel 1000 intézmény (többségében általános iskola, negyede középiskola és szakiskola) hordozza büszkén az Ökoiskola, Örökös Ökoiskola Címet az ország minden pontján. A diákok immár negyede tanul ezekben az iskolákban.

Varga Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának főosztályvezetője köszöntőjében elmondta, hogy az Ökoiskola Cím egy új szemlélet kialakítását célozta meg, amikor 2004-ben döntöttek a cím létrehozásáról. Köszöntötte a megjelenteket, majd átadta az Örökös Ökoiskola Címeket.

Román István, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára elmondta, hogy büszkeséggel tölti el, hogy a Földművelésügyi Minisztérium által fenntartott iskolák szinte egytől egyig rendelkeznek az Ökoiskola Címmel. Gratulált a címet elnyerőknek, és átadta a címmegújítók Ökoiskola Címeit.

Tóth Ilona, a Külgazdasági és Külügyminisztérium főosztályvezető-helyettese köszöntő elmondta, hogy a világban a fenntarthatósági célokat közösen kell megvalósítani, mely az ökoiskola hálózat egy szemléletformáló alapköve lehet. Hangsúlyozta, hogy az egyes emberek erőfeszítése nélkül nincsen változás, gratulált a díjazottaknak, majd átadta az Ökoiskola Címet először elnyerő iskolák képviselőinek az okleveleket.

Simonyi István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelés stratégiai szakreferense A globális felelősségvállalásra nevelés címmel tartott előadást.

Dr. Vásárhelyi Tamástól, a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület képviseletében Vegyük kézbe a lábnyomunkat! című előadást hallgathattuk meg,az ökológiai lábnyom fogalmáról, összetevőiről és kiszámolási módjáról, és megtudhattunk, hogy a VILÁG már idén augusztus 8-ára elhasználta a 2016-ban termelt összes javakat,és utána már csak „hitelben fogyaszt”

Dr. Kaposi József, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főigazgatója zárszavában megköszönte a vendégeknek, előadóknak és díjazottaknak, hogy jelenlétükkel megtisztelték a rendezvényt, majd méltatta az Ökoiskola Program sikerét. Fontos,hogy személyesen mindenki hozzátehessen egy kicsit, és örömet találjon a fenntarthatóság megvalósításában.

Az ünnepség idején a kiállítótérben fenntarthatóságra neveléssel foglalkozó szakmai szervezetek mutatták be programjaikat, kiadványaikat nagy érdeklődés mellett.

Az oklevelet átvevő intézmények a Zöld Óvoda-, Ökoiskola programok kiszélesítése (SH/4/5) projektben fejlesztett NATURA 2000 kiadványokat, Út az ökoiskola felé c. útmutatót, tervező naptárat, valamint az Országos Erdészeti Egyesület által az Örökös Ökoiskoláknak felajánlott 1-1db Erdőgazda társasjátékot is kaptak ajándékba.

A nap lezárásaként egy kiváló vega-szendvicstál, sokféle gyümölcslé és a program tiszteletére készített hatalmas csokitorta mellett beszélgethettünk a kollégákkal saját élményeinkről,tapasztalatainkról.

Nagyon komoly eredménynek tartom, hogy ezt az első lépést közösen megtehettük. Köszönet illeti az összes kollégánkat és vezetőnket, akik mellénk álltak, és bátorítottak, segítettek, együtt
dolgoztak velünk. Ne haragudjatok, ha nem említek név szerint senkit, hosszú névsor ez (hálistennek…)! És ha most én lennék Rocky, azt mondhatnám : „Adrien! Sikerült!”

Fekete Zita

forrás : ofi.hu/Hegedűs M.


Az idei Európai Hulladékcsökkentési Hét keretén belül diákjaink  egy-egy kiválasztott témakört dogloztak fel.
Plakátokat, fényképeket, kisfilmeket készítettek, hogy felhívják a figyelmet a hulladék keletkezés megelőzésének, a keletkezett mennyiség csökkentésének, a termékek újrahasználatának, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára.